’Deze sport is geweldig’

Rolstoeltennis Alkmaar is neergestreken bij TPC Daalmeer. Op die nieuwe locatie hoopt de vereniging de vleugels nog meer te kunnen uitslaan. ,,We willen zoveel mogelijk mensen met een handicap kennis laten maken met rolstoeltennis”, zegt voorzitter Jessica Derks. ,,Want het is gewoon een geweldige sport.”

Rolstoeltennis Alkmaar bestaat al 21 jaar. ,,Onze leden, zowel recreatieve als wedstrijdspelers, komen uit heel Noord-Holland”, vertelt de zelf in Westerland woonachtige Derks. ,,Van Den Helder tot Amsterdam. Petten, Schoorl, Egmond, Akersloot, Bergen, Alkmaar, Purmerend, Amstelveen, ze komen overal vandaan. We hebben dus een belangrijke regionale functie. Met vijftien senioren en elf junioren zijn we bovendien de grootste rolstoeltennisvereniging van Nederland. Daarbij spelen zes van onze leden mee in de top vijftien van Nederland.” Om nog meer bekendheid te krijgen heeft de club Sint Pancras onlangs verruild voor Alkmaar. ,,Hier hopen we nog meer nieuwe leden te kunnen werven. Zowel jeugd als volwassenen. Het zou mooi zijn als we weer een nieuwe groep junioren krijgen in de leeftijd van tien tot en met veertien jaar. Maar ook gehandicapten van andere leeftijden verwelkomen we graag bij onze club. Het is belangrijk om mensen met een lichamelijke beperking over de drempel te helpen naar een gezonde en sportievere levensstijl. En rolstoeltennis is gewoon een geweldige sport voor hen.”

Heliomare
Derks kan het weten. ,,In 2006 heb ik een ski-ongeluk gehad waardoor ik in een rolstoel ben beland”, vertelt de Wieringse. ,,Toen was ik 31 jaar. Vanaf mijn zesde jaar tenniste ik al, ik was een goede 5-speler. Dus toen ik in de rolstoel kwam vond ik het heel erg dat ik die sport niet meer kon beoefenen. Tijdens mijn revalidatie in Heliomare ben ik bekend geworden met rolstoeltennis. Ik speel sinds 2011 en kom uit op landelijk niveau. Daarnaast tennis ik als enige van onze club ook bij een valide vereniging. Ik speel daar voorjaars- en najaarscompetitie bij de KNLTB. Ook ben ik in de Noordkop te vinden bij valide tennistoernooien.” Derks heeft al wat concrete plannen om bij TPC Daalmeer nog meer mensen kennis te laten maken met de rolstoeltak. ,,In maart organiseer ik namens de rolstoeltennis vereniging een Junior Clinic-dag. Dit is bedoeld voor alle rolstoeltennissende kinderen uit Nederland en België. Voorheen deed ik dit altijd in Doorn, maar nu is besloten om dit in Alkmaar te houden.” ,,Ook zouden we hier een Nederlands Ranglijst Rolstoeltennistoernooi willen organiseren”, vervolgt Derks. ,,En leuk is dat we als ’rollers’ bij TPC Daalmeer ook de nieuwe racketsport padel kunnen spelen.” De eerste activiteit op de nieuwe locatie aan het Klaas Bootpad vindt plaats op zaterdag 8 september. Dan wordt de verhuizing naar TPC Daalmeer officieel gevierd met een open dag. Tijdens deze dag (van 12 tot 16 uur) verzorgt de Esther Vergeer Foundation een clinic voor iedereen met een lichamelijke beperking. Tennisstoelen en rackets worden beschikbaar gesteld.

Demowedstrijden
Daarnaast vinden er diverse activiteiten plaats inclusief demowedstrijden tennis en padel. Bezoekers met of zonder beperking worden uitgenodigd kennis te maken met de nieuwste sportstoelen met of zonder elektrische aandrijving.

Meer informatie over Rolstoeltennis Alkmaar en het open dag programma is te vinden op www.rolstoeltennisalkmaar.nl.

Bron: Noord Hollands Dagblad

Deel deze publicatie:

sponsors